دروازه قرآن در شیراز

ajamgasht
ajamgasht زمان مطالعه : 6 دقیقه

دروازه قران شیراز

دروازه قرآن شیراز یکی از آثار تاریخی و فرهنگی و از جاهای دیدنی شیراز شهر زیبا و باستانی است که در ورودی شمالی شیراز و در تنگه الله اکبر قرار دارد. این دروازه نمادی از احترام به قرآن کریم و معتقد بودن به تاثیر آن بر سفر و سلامت مسافران است. در این سایت گردشگری عجم گشت قصد داریم با تاریخچه، معماری و جاذبه ‌های نزدیک به دروازه قرآن شیراز آشنا شویم.

تاریخچه

برای اولین بار در دوران عضدالدوله دیلمی، یکی از حکام دودمان بویه، ساخته شد. عضدالدوله که خود مسلمان بود، به دستور خود قرآنی را در بالای دروازه قرار داد تا مسافران با عبور از زیر آن متبرک شوند و از بلا و نحوست حفظ شوند.  این قرآن به خط سلطان ابراهیم بن شاه رخ تیموری، نوه تیمور لنگ، نوشته شده بود و به «قرآن هفده من» معروف است.

این دروازه در طول تاریخ چندین بار تخریب و بازسازی شده است. در دوران زندیه، کریم خان زند، پادشاه محبوب مردم فارس، این دروازه را بازسازی کرد و اتاقک‌ های جانبی به آن اضافه کرد.  همچنین دو جلد دیگر از قرآن را در کنار قرآن هفده من در بالای دروازه گذاشت.

دروازه قرآن شیراز در دوران قاجار نیز چندین بار تعمیر و تغییر شکل داده شد. در سال ۱۳۱۵ هجری شمسی، با تصمیم شهردار شیراز، این دروازه با دینامیت منفجر و ویران شد.  علت این کار، گسترش جاده‌ای بود که از کنار دروازه می‌گذشت.

پس از تخریب دروازه قرآن شیراز ، حسین ایگار، یک بازرگان معروف و محبوب شیراز، تصمیم گرفت با همکاری معماران و هنرمندان محلی، یک دروازه جدید را به جای آن بسازد.  این دروازه که الان هم مشاهده می‌شود، در سال ۱۳۲۸ هجری شمسی ساخته شد و به عنوان یادبود حسین ایگار و همسرش به نام «طاق عشق» نامیده شد.

دروازه قران شیراز
دروازه قران شیراز

معماری

دروازه قرآن شیراز که اکنون مشاهده می‌شود، یک بنای چهارگوش است که از سنگ و گچ ساخته شده است. این بنا دارای دو طبقه است که طبقه پایین آن به صورت یک طاق بزرگ است که از زیر آن می‌توان به شهر وارد شد یا از شهر خارج شد.  طبقه بالایی آن نیز دارای دو اتاقک است که در گذشته قرآن ‌های نفیس در آن‌ ها نگهداری می‌شدند.

دروازه قرآن شیراز شیراز با الهام از معماری ساسانی و اسلامی طراحی شده است. این دروازه دارای تزئینات و نقوش بسیار زیبا و منحصر به فرد است که شامل آجرکاری، کاشی ‌کاری، گل و بوته، خط و خطاطی، حکمت‌ های قرآنی و حدیثی و تصاویر حیوانات است. رنگ ‌های مورد استفاده در این دروازه نیز بسیار جذاب و هماهنگ هستند و شامل رنگ ‌های سفید، آبی، سبز، قرمز و زرد هستند.

جاذبه‌ های نزدیک

دروازه قرآن شیراز علاوه بر خود، دارای جاذبه ‌های دیگری نیز در محل و نزدیک به خود است که می‌توانید در سفر خود به شیراز از آن ‌ها دیدن کنید. برخی از این جاذبه ‌ها عبارتند از:

مقبره خواجو کرمانی

خواجو کرمانی یکی از شعرای بزرگ و صوفیان مشهور ایران است که در قرن هفتم هجری متولد و درگذشته است. مقبره این شاعر در کنار دروازه قرآن شیراز شیراز قرار دارد و دارای باغچه و حوضچه‌ای زیبا است.

باغ جهان نما

باغ جهان نما یک باغ تاریخی و فرهنگی است که در دوران زندیه توسط کریم خان زند ساخته شده است. این باغ دارای ساختمان ‌های باشکوه و تالاب ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌چشم نواز است.

مقبره حافظ

حافظ یکی از بزرگ ترین شعرای عشق و صوفی ایران است که در قرن هشتم هجری متولد و درگذشته است. مقبره این شاعر در فضای سبز و با صلح در فاصله کمی از دروازه قرآن شیراز قرار دارد و دارای بنایی زیبا و مجلل است. در این مقبره می‌توانید از آرامگاه حافظ بازدید کنید و با شعر های او آشنا شوید.

چه زمانی برای رفتن به دروازه خوبه؟

دروازه قرآن یک بناهایی است که هم روز و هم شب جذابیت خود را دارد. در روز جزییات بنا و تزیینات معماری آن کامل تر قابل ‌مشاهده است و عکس ‌های بیشتری می‌توانید بگیرید. در شب نیز با نورپردازی، این بنا جلوه‌ای متفاوت به خود می‌گیرد.

خلاصه

دروازه قرآن شیراز یک نماد از تاریخ، فرهنگ و هنر ایران است که در ورودی شمالی شیراز قرار دارد. این دروازه در دوران ‌های مختلف تخریب و بازسازی شده است و دارای تزئینات و نقوش بسیار زیبا و منحصر به فرد است. در نزدیکی این دروازه جاذبه ‌های دیگری نیز وجود دارند که می‌توانید در سفر خود به شیراز از آن‌ ها لذت ببرید.

نوشتن دیدگاه